• Image
  • Image

Beelitz Heilstätten (DDR)

Beelitz Heilstätten is een voormalig sanatorium en kuuroord.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het dienst als militair hospitaal onder de naam Militär als Lazarett und Lungenheilstätte. In 1942 werd er een groot gedeelte aangebouwd. Het nieuwe gedeelte kwam aan de zuidelijke kant van het ziekenhuis te liggen en was bedoeld als een Sanatorium voor vrouwen. Het nieuwe gedeelte lag net buiten de militaire zone waardoor het burgers kon behandelen.

Tijdens de tweede wereld oorlog hebben de Russen een gedeelte verwoest dan wel zwaar beschadigd. Zo ging het eerste sanatorium voor vrouwen uit 1907 geheel verloren. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog neemt Rusland het gebouw in bezit en alleen het Sanatorium voor vrouwen bleef nog toegankelijk voor de Duitse burgers. Tijdens de periode dat Rusland het ziekenhuis bezat was dit het grootste Russische ziekenhuis buiten hun eigen landgrenzen en werd het nog voortdurend gerenoveerd of aangebouwd.

Deel deze foto rapportage op: